top of page

Fottur til Kjerag

Kjerag rager 1084 meter over havet og er Lysefjordens høyeste fjelltopp

kjerag - Visit Kjerag
Kjerag- Visit Sirdal

Kjerag

Kjerag er et sesongavhengig turmål. Før åpningen av fylkesveien mellom Sirdal og Lysebotn rundt midten av mai, passer Kjerag kun for godt forberedte turgåere med lokalkjent guide. Snøen er dyp og krever ski eller truger. Sesongen avsluttes når veien stenger som følge av snøfall i oktober/november.

Fotturen til Kjerag tar fra seks til ti timer opp og ned igjen, og er rundt elleve kilometer lang. Du må være i god fysisk form før du legger ut på denne fjellturen, som har en stigning på 800 meter. Enkelte strekk krever at du må heise deg selv opp og ned ved hjelp av en stålwire, så denne turen er krevende selv for erfarne turgåere. Du starter på parkeringsplassen i Øygardstøl. Spør vertene på parkeringsplassen om væroppdatering – de vil gi deg all nødvendig informasjon før avgang. Ved regnvær må du være spesielt oppmerksom på at stien kan være glatt.

Hvis du er uerfaren med fjellturer eller føler deg usikker på å gå en slik tur uten følge, anbefaler vi at du deltar på en guidet tur. En god guide kan gjøre en dårlig dag til en fantastisk opplevelse.

Hvert år rykker frivillige redningsmannskaper ut for å hente turister i fjellet. Noen er slitne, skadd og usikre på veien videre, mens andre har mistet retningen på grunn av mørket. Disse turistene er ofte tynt kledd og mangler passende utstyr. Derfor bør du lese deg opp på sikkerhet i fjellet før du legger ut på tur, slik at ikke du støter på de samme problemene.

Selv når det er meldt sol og godt vær, kan værforholdene endres raskt. Derfor bør du alltid sjekke værmeldingen og spørre lokalkjente til råds før turstart. Ikke legg ut på tur hvis det er meldt sterk vind, mye regn eller tåke.

Pakk en solid 30-liters ryggsekk for å få plass til alt du trenger. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, fulladet mobiltelefon og hodelykt er bare noen av tingene vi anbefaler at du tar med i sekken. Lenger ned på siden finner du en fin pakkevideo med hele listen.

Ta alltid med riktig fottøy. Turstøvler anbefales. Turen til Kjerag går i røft terreng, og du vil trenge solid fot- og ankelstøtte. Ved Kjerag kan du innimellom oppleve sterke vindkast, så kle deg i vind- og vanntett yttertøy. Et ekstra klesskift, inkludert lue, votter og skjerf, må være med i ryggsekken din.

Ta alltid med nok mat og drikke til turen. Husk at du må orke å gå hele turen tilbake også.

 

Det er ingen toaletter langs stiene, så bruk gjør ditt fornødne før du starter turen. Hvis du må gå underveis, hold deg på nedsiden av stiene, med god avstand fra bekker og innsjøer. Ta med søpla tilbake til en søppelkasse.

Det går både turistbilferge og kombiferge til Lysebotn, og derfra reiser du med bil eller drosje til Øygardsstøl. Du kan også kjøre via Sirdalen mot Lysebotn. Om sommeren går det buss til Kjerag/Øygardsstøl fra Stavanger. Avgangene er tidlig om morgenen med retur til Stavanger om ettermiddagen.

Kilde Visit Norway

TRYGG I FJELLET

Fjellet er utvilsomt vakkert både om vinteren og sommeren, men kan fort bli farlig. Du bør derfor forsikre deg om at du har treningen, erfaringen, lokalkunnskapen og utstyret som kreves for turen.

Før du drar, bør du for eksempel gi beskjed til noen andre om hvilken rute du har planlagt å følge, og når du har planlagt å nå frem. Sjekk værmeldingen – ikke bare for der du skal gå, men også nærområdet. Og husk at forholdene raskt kan endre seg. Planlegg hva du skal gjøre hvis det blir dårlig sikt eller mørkt, eller hvis været blir stadig dårligere. Er det best å snu, eller finnes det for eksempel en kortere vei til en turisthytte? Har du gode nok klær hvis været blir kaldt eller det begynner å regne?

Skal du på fjelltur i et område du ikke kjenner, bør du alltid ha med deg kart, kompass og mobiltelefon. Det er mange steder i fjellet som ikke har mobildekning, men du kan ha flaks når du trenger den mest, så ikke la den ligge igjen hjemme. Men husk at kart og kompass er helt nødvendig i tillegg.

Kilde Visit Norway

Kjerag- Visit Sirdal
bottom of page