top of page
Preikestolen
Preikestølen

Preikestolen er en av Norges største attraksjoner. Turen er såpass lang og krevende at den gir mestringsfølelse til erfarne turgåere, samtidig som stien er så godt tilrettelagt at de fleste når toppen.

 

Turen til Preikestolen starter fra den avgiftsbelagte parkeringsplassen ved Preikestolen Basecamp, hvor det er servicebygg med toaletter. 

De første 500 meterne går du opp en svingete grusvei med en stigning på over 80 høydemeter. Det flater litt ut, før stien igjen fortsetter jevnt og trutt oppover fjellet. Den er godt tilrettelagt med broer over de våteste partiene og på de bratteste og mest krevende partiene har sherpaer fra Nepal bygd steintrapper. Dette gjør turen lettere samtidig som tiltakene skåner naturen. Det er mange fine steder å ta seg en hvil langs stien, men på Tjødnane, rundt 1 kilometer fra Preikestolen, kan du kombinere matpausen med en forfriskende dukkert i det lille tjernet.

I løpet av turen går du gjennom bjørkeskog og på blanke berg i et småkupert terreng. Når du får et glimt av Lysefjorden vet du at det ikke er langt igjen. Mens du går langs den berømte fjorden kommer plutselig Preikestolen, med sin karakteristiske form, til syne. Vel fremme på det flate platået som kun er 25 x 25 meter, kan du nyte den fantastiske utsikten over Lysefjorden, 604 meter under deg. Det er ikke uten grunn CNN Go og Lonely Planet har kåret Preikestolen til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter. Etter at du har tatt de obligatoriske bildene og hatt en velfortjent pause, går turen tilbake samme vei.

Turen er på 4 kilometer én vei og har en total høydeforskjell på 500 meter. Det er vanlig å regne rundt 2 timer hver vei.

Du kan gå til Preikestolen hele året, men høysesongen er fra mai til september. For å slippe kø om sommeren kan det være lurt å utnytte de lange dagene ved å starte turen tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen, men aldri så sent at du ikke når tilbake før det er mørkt.

Det blir stadig mer populært å besøke Preikestolen utenom sesongen. Soloppgangen om høsten og vinterturen med brodder på en snø- og isdekket sti, er unike turopplevelser du aldri vil glemme.

Husk niste, gode sko og varme klær, også om sommeren. Selv om det er god temperatur på parkeringsplassen er det ofte en kald trekk på toppen.

Kilde: Visitnorway.no

bottom of page